Annem hep anlatır o küçükken Biga'da sadece pazar günleri fırının çıkardığı nohut mayalı ekmeği... Sobanın üzerinde kızarınca lezzeti de, kokusu da artarmış. Malesef etrafımızda hiçbir yerde bulamıyoruz. Ben ekmek yapmaya başlayınca annem bu ekmekten daha çok bahseder oldu. Ben de yapmanın vakti geldi diyerek işe başladım. İnternetten araştırdığım kadarıyla 16 saat bekleyecekti maya. İlk 8 saat sonunda maya kabarmaya başlamıştı. Sabaha ekmeğimi yapacağıma sevinerek uyudum. Sıcak kalması gereken kavanozu da peteğin üzerine koydum. Şansıma kombinin bozulacağı tuttu sabah maya buz gibiydi. Yine kıyamadım ekmeği yaptım ama olmadı tabi. Ziyan olan malzemeler ve tutmamasına rağmen kokuyu çeken ben...


İkinci denemeyi yapmaya cesaret etmem 1 hafta aldı. Bu sefer tarifi ve detayları ince ince eleyerek mayayı tutturmayı başardım ve ekmeği pişirdim. Mayanın kötü (dayanılacak gibi değil) kokusu olmasa 2 günde bir yaparım herhalde.Sabah kahvaltısına kızartıp üzerine tereyağı ve ev yapımı domates-biber salçasıyla dayanılmaz bir lezzet...
Bunlarda annemin gizli tarifli kurabiyeleri. Uzun uğraşlar sonucu tarifi vermek zorunda kaldı :) En güzel onun yaptıkları olsun diye bazen tarifleri eksik bile veriyor (püf noktalarını söylemiyor)...
Seni seviyorum Annecimmmmm :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder